Türkiye E-Spor Federasyonu Ana Statüsü Yayımlandı

19.01.2023

Türkiye E-Spor Federasyonu Ana Statüsü (Statü), Türkiye E-Spor Federasyonu (Federasyon) tarafından Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu (Kanun) ve Bağımsız Spor Federasyonlarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik kapsamında hazırlanarak 18 Kasım 2022’de Resmî Gazete’de yayımlandı ve aynı tarihte yürürlüğe girdi.

Statü ile başta Federasyon’un idari yapısının ve kurullarının oluşturulması olmak üzere e-spor alanında faaliyet gösteren aktörlerin uyması gereken usul ve esaslar düzenleniyor.

Merkezi Ankara olan Federasyon’un merkez teşkilatının genel kurul, yönetim kurulu, denetim kurulu, disiplin kurulu ve genel sekreterlikten oluştuğu düzenlenmiş. Ayrıca merkez dışında illerde Federasyon temsilciliklerinin kurulabileceği belirtiliyor. Statü ayrıca bu kurulların görev, yetki ve sorumlulukların oluşturulmasına ve üyelerinin sahip olması gereken özelliklerine ilişkin detaylı hükümler içeriyor. Bu kapsamda Federasyon’un yapısının diğer bağımsız spor federasyonlarına benzediği söylenebilir.

Federasyon’un en üst organı olan genel kurulun üye dağılımı, üye sayısının ve toplanma usulünün ve zamanının da düzenlendiği Statü ile genel kurula Statü’yü değiştirmek dahil birçok yetki tanınmış durumda. Genel kurulun ise sporcular, antrenörler, Gençlik ve Spor Bakanlığı (Bakanlık) temsilcileri, spor yazarları ve spor kulüpleri temsilcileri gibi farklı kesimlerden oluşacağı düzenleniyor. Böylece birçok yetkiye sahip genel kurulun, e-spor sektöründeki birçok farklı çevreyi kapsadığını söylemek mümkün. Bu kapsamda sektörde yer alan paydaş grupların Federasyon’da temsil edilmesi e-sporun gelişimi açısından oldukça olumlu bir gelişme olarak göze çarpıyor.

Statü ile e-spor sektöründeki en yetkili kurum Federasyon haline geldi. E-spor alanındaki tüm faaliyetlerin Federasyon tarafından yürütüleceği ve yarışmalara, turnuvalara ve bunların yayınlarına ilişkin Federasyon yönetim kurulunun yetkili olacağı belirtilmiş. Bu kapsamda Federasyon tarafından disiplin yaptırımları uygulanabilecek. Federasyon disiplin kurulu kararlarına ise Bakanlık nezdindeki tahkim kuruluna itirazda bulunulabiliyor.

Ayrıca e-spor alanında faaliyet gösteren Kanun kapsamındaki spor kulüplerinin ve spor anonim şirketlerinin Bakanlık tarafından kayıt ve tescil edileceği de yer alan düzenlemeler arasında. Bu düzenleme başta olmak üzere Statü incelendiğinde, Kanun ve Statü’nün birbirine uyumlu olduğu ve paralel hükümler içerdiği görülüyor. Böylece Kanun sonrası bazı spor dallarında yaşanan çelişkili durumların e-sporda yaşanmasının önüne geçilmiş. Zira Federasyon ile Bakanlık’ın yetki ve görevleri birbirini tamamlayıcı ve e-spor sektöründeki belirsizliği giderecek nitelikte. Böylece e-spor alanındaki faaliyetlerin hem Federasyon hem de Bakanlık aracılığıyla devlet tarafından regüle edilmesi ve denetlenmesi ile sektörün büyümesi ve gelişmesi amaçlanıyor.

Statü’nün yayımlanmasıyla birlikte bağımsız bir yapıya sahip Federasyon’un görev ve yetkileri açıklık kazanmış oldu. Bu kapsamda e-spor alanındaki faaliyetlerin denetimi ve düzenlenmesi konusunda yeni bir dönemin başlayacağını söyleyebiliriz.

Statü’ye buradan ulaşabilirsiniz.


Tagged withGökçe, Görkem Gökçe, Yağmur Yollu, Media, Entertainment, Media & Entertainment

This website is available “as is.” Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent