Akıncı Tahkim Bülteni - Kasım 2023

01.12.2023

Contents

ICSID 2023 Yıllık Raporunu Yayınladı

ICSID, geçtiğimiz 2023 mali yılı boyunca gerçekleştirdiği faaliyetlere ilişkin yıllık raporunu yayınlamıştır. 2023 Yıllık Raporu, ICSID Konvansiyonu üye ülkelerindeki ve dava sayısındaki gelişmeler ile Hakemler Panellerine yapılan yeni atamaları içermektedir.

Rapor, yıl içerisinde 329 davanın görüldüğünü, 45 yeni dava başlatıldığını ve 68 davanın sonuçlandırıldığını ortaya koymaktadır. Davaların çoğu ikili yatırım anlaşmaları uyarınca açılmış, bunu Enerji Şartı Anlaşması uyarınca açılan davalar takip etmiştir.

Önceki yıllarda olduğu gibi, konu olarak davaların çoğunluğu maden ve enerji sektörlerine ilişkindir. Bu sektörleri finans, ulaştırma ve inşaat sektörleri takip etmektedir.

Yargıtay, Tahkim Şartının Bulunduğu Sözleşme Sayfasında Tarafların İmzasının Bulunmamasının Tahkim Şartının Geçerliliğini Etkilemeyeceğine Karar Verdi

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, 11 Mayıs 2023 tarih ve 2021/9200 E. ve 2023/2895 K. sayılı kararı ile hakem kararının tenfizini reddeden ilk derece ve Bölge Adliye Mahkemesi kararlarını bozdu.

Söz konusu yargılamada davacı hakem kararının tenfizini talep ederken davalı, sözleşmenin tahkim şartını içeren sayfasında imzası olmadığı için tahkim iradesinin bulunmadığını, tahkim anlaşmasının geçersiz olduğunu iddia ederek tenfiz davasının reddini istemiştir.

İlk derece mahkemesi, sözleşmenin tahkim şartının bulunduğu sayfanın davalı tarafından imzalanmadığı gerekçesiyle bu şartın geçerli olmadığına karar vermiş ve tenfiz davasının reddine hükmetmiştir. Davacının istinaf başvurusu ise Bölge Adliye Mahkemesince esastan reddedilmiştir.

Kararın temyizi üzerine Yargıtay, sözleşme metninin içeriği, anlamı ve bütünlüğü dikkate alındığında New York Konvansiyonu m. 2/2 hükmüne göre tahkim şartının bulunduğu sayfada davalının imzası bulunmasa da tahkim iradesinin mevcut olduğuna karar vermiştir. Tüm bu nedenlerle Yargıtay, istinaf başvurusunun esastan reddine ilişkin Bölge Adliye Mahkemesi kararı ile ilk derece mahkemesi kararını bozmuştur.

Ekim Ayında Türk Tahkim Dünyasında Neler Yaşandı?

Genç ISTAC ve Young ICCA tarafından düzenlenen “Tahkim Yargılamasında 1 Numaralı Usuli Ara Karar: Bilmeniz Gereken Her Şey” konulu seminer 2 Ekim 2023’te İstanbul’da gerçekleşmiştir.

Anna Guillard Sazhko tarafından modere edilen seminerde Sophia von Dewall, Av. Demet Kaşarcıoğlu, Can Yeğinsu ve ofisimizin kurucu ortağı Prof. Dr. Ziya Akıncı konuşmacı olarak yer almıştır.

This website is available “as is.” Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent