Şarj Ağı İşletmecilerinin YEK-G Sistemine Katılımları Başlıyor

14.12.2023

Fatih Özdemir

Legal Counsel, TotalEnergies


Şarj Ağı İşletmecilerinin YEK-G Sistemine Katılımları Başlıyor

Enerji sektöründe yaşanan hızlı dönüşüm ve yenilenebilir enerji kaynaklarının entegrasyonu, Türkiye'deki şarj ağı işletmecileri için yeni fırsatlar sunuyor.

Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi (EPİAŞ) tarafından yapılan 14.12.2023 tarihli duyuru ile şarj ağı işletmeci lisansı sahiplerinin 15.12.2023 itibaren YEK-G Sistemi'ne katılımına başlanacak.

YEK-G Sistemi, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektriğin yönetilmesi ve ticaretinin yapılması için kurulmuş bir platform. Sistem Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarını daha etkin kullanma ve enerji piyasasındaki sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma çabalarında kritik bir rol oynuyor. YEK-G, aynı zamanda şeffaf ve rekabetçi bir piyasa yapısını teşvik ederek, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretiminin artırılmasına katkı sağlıyor.


Şarj Ağı İşletmeci Lisansı Sahipleri İçin Katılım Süreci:

YEK-G Sistemine katılım, bir dizi kayıt ve onay işleminden oluşuyor. Bu kapsamda şarj ağı işletmecilerinin öncelikle https://kayit.epias.com.tr/electricity-markets/electricity-markets-registration-form  adresi üzerinden tüzel kişilik bilgilerini girerek kayıt işlemlerini başlatmaları gerekiyor. Kayıt durumu "Onay Bekleyen"e ulaştığında, şarj ağı işletmecilerine Takasbank ile Merkezi Uzlaştırma Bankası-Katılımcı Anlaşması yapabilmeleri için gerekli olan Organizasyon EIC/ETSO kodu verilecek.

Bu süreçte ayrıca şarj ağı işletmecileri tarafından YEK-G Sistemi Katılım Anlaşması (zorunlu) ve Organize YEK-G Piyasası Katılım Anlaşması (isteğe bağlı) imzalanarak EPİAŞ'a teslim edilecek. Katılım için gereken belgeler arasında; lisans suretleri, tüzel kişilik kayıt formu, yetki belgeleri, imza sirküleri, ticaret sicil gazetesi fotokopisi ve Sistem Yöneticisi (Admin) Formu yer alıyor.

2023 yılı için belirlenen yıllık katılım ücreti 1000 TL olarak açıklandı. Aralık 2023 döneminde işlem yapmak isteyen tüzel kişiliklerin, 21.12.2023 tarihinden önce tüm kayıt işlemlerini tamamlamış olmaları gerekiyor.

YEK-G Sistemine katılım, şarj ağı işletmecileri için büyük bir fırsat oluşturuyor. Nitekim söz konusu platform, yenilenebilir enerji piyasasında etkin bir rol almak, rekabetçi avantajlar elde etmek ve sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmak isteyen tüm şarj ağı işletmeci lisansı sahipleri için önemli imkanlar sunuyor.

This website is available “as is.” Turkish Law Blog is not responsible for any actions (or lack thereof) taken as a result of relying on or in any way using information contained in this website, and in no event shall they be liable for any loss or damages.
Ready to stay ahead of the curve?
Share your interest anonymously and let us guide you through the informative articles on the hottest legal topics.
|
Successful Your message has been sent